Cheesecake tart sa bobičastim voćem

4i

Sedmi je mjesec i vrućine koje nas tjeraju na sanjarenje o koktelima na plaži uz more. Već se vidim na ležaljci, a u ruci Mojito uz Despacito. Nadam se da imate planove ili da ste već negdje južnije i uživate u zasluženom odmoru.
Kolega je organizirao druženje i odlučio nas iznenaditi večerom. Naravno, ja sam dobila zadatak da uz njegov morski meni sa ježincima i ribom uskladim desert. Razgovor je otprilike izgledao ovako:
Kolega: “Ej, daj ti neš’ slatko donesi al’ da nije sladoled i da nema previše voća u sebi. Ono, može bit’ voća, al’ ne sad samo voće i da nema čokolade, jer Mirna ne jede čokoladu”.
Ja: “Ok lol, još nešto?”
Kolega: “E da, i pojačaj malo šećera, znam da ti to ne voliš al’ ono…ja volim kad je jako slatko. Ma uostalom znam da će bit’ super. “

7i

I tako se dogodio cheesecake tart s bobičastim voćem. Moram priznati bilo ga je jako zabavno raditi iako mi je kolega preko ramena stalno pokušavao dodati još šećera i smanjiti količinu voća. Ovaj tart od sira nije uopće zahtjevan, tako da ga slobodno i na odmoru možete pripremiti. Ne zahtjeva nikakve posebne sastojke niti opremu. Možete koristiti i druge kalupe i sastojke koji spadaju u sličnu skupinu namirnica. Ukoliko niste sigurni koji sastojak možete izbaciti ili zamijeniti, slobodno se javite u komentarima ili u poruci pa ću vam preporučiti što i kako.

3i

Podloga*:
120 g integralnih domaćica
2 žličice maslaca
1,5 žlica kikiriki maslaca
50 g oraha
1 žličica cimeta
1 žličica mljevenog đumbira

Krema*:
220 g svježeg sira
½ žličice ekstrakta vanilije
1 jaje
65 g šećera

Dodatak:
svježe maline i kupine
preljev od čokolade
šećer u prahu

*recept je namjenjen malom kalupu za kruh, ako imate veliki koristite duple sastojke

6i

Pećnicu uključite na 150°C. Orahe sameljite skupa sa keksima i pomiješajte sa cimetom i đumbirom. Otopljeni maslac pomiješajte sa maslacem i dodajte keksima. Sve dobro izmiješajte i utisnite u kalup obložen papirom za pečenje. Pazite da podloga bude jednake debljine na stranicama tarta kao i na dnu. Stavite u hladnjak na par minuta pa u pećnicu na 7 minuta. Izvadite da se ohladi i za to vrijeme napravite kremu.

Jaje pjenasto umutite sa šećerom. Dodajte sir i vaniliju i miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Prelijte preko podloge i stavite u pećnicu na 30 minuta. Nakon toga pojačajte na 160°C i pecite još 10 minuta ili dok se ne stisne smjesa.

2i

1i

Ugasite pećnicu i ne vadite još tart dok se barem malo ne ohladi kako ne bi puknuo. Nakon 15 minuta možete izvaditi tart na sobnu temperaturu. U hladnjak tart stavljate tek kada se potpuno ohladi (i zbog tarta i zbog hladnjaka). Maline i kupine možete sada stavljati na tart ili kada se ohladi. Čokolada i šećer u prahu su opcionalni. Njih stavljajte netom prije posluživanja.

5i

Javite mi kako vam se sviđa ovaj tart od sira i s kime ste ga podijelili.
I nemojte zaboraviti uživati u ljetu, kratko traje!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s