Prva Michelinova zvjezdica u Hrvatskoj

first-ever-michelin-guide

Slavni vodič za restorane, Michelin Guide, je jučer službeno potvrdio dodjelu zvjezdice rovinjskom restoranu Monte. Možda vam se čini kao mala stvar, ali definitivno nije. Ovo je prekretnica za hrvatsku gastronomsku ponudu i turizam. Vrlo često restorani sa Michelinovim zvjezdicama postaju toliko popularni već nakon prve zvjezdice da se rezervacije popune godinama unaprijed. Kako i ne bi, kada vodič postoji od 1900. godine. Braća Michelin, André i Édouard, objavili su svoj prvi vodič za francuske motoriste ne bi li povećali potražnju za automobilskim gumama. Svoj prvi vodič su tiskali u 35 000 primjeraka i dijelili besplatno. Uz popis restorana i hotela, vodič je sadržavao informacije o benzinskim pumpama i upute za promjenu guma. Uskoro se počelo tiskati izdanje za Belgiju, Alžir, Tunis i na kraju se pretvorio u svjetski poznati vodič za vrhunske restorane. Od jučer i Hrvatska je na popisu sa jednom zvjezdicom. Postoji već duži popis hrvatskih restorana koji se nalaze u njihovom vodiču, ali ovo je prvi sa zvjezdicom. Restorani koje Michelin preporučuje u Hrvatskoj su: Dubrovnik – Nautika, 360, Vapor, Stara Loza, Pantarul, Proto, Azur, Dubrovnik, Kopun, Bistro Tavulin. Zagreb – Apetit City, Gallo, Le Bistro Esplanade, Zinfandel’s, Takenoko, Mano, Dubravkin put, Boban ,Fajn, Mundoaka, Bistro Apetit, Agava. Istra – Monte (1 Michelin star) , Pergola, San Rocco, Marina, Damir & Ornella, Sv. Nikola, Wine Vault – Monte Mulini, Batelina, Zigante, Alla, Beccaccia, Konoba Morgan, Konoba Čok, Meneghetti.

mobile_stars-michelin-star_v2

Zvjezdice se dijele po strogim kriterijima i maksimalni broj je tri. Svaka zvjezdica ima i svoj komenatar:

1 Michelin star :”Vrlo dobar restoran u svojoj kategoriji” (Une très bonne table dans sa catégorie)

2 Michelin stars : “Odlična priprema hrane, vrijedan skretanja s pravog puta” (Table excellente, mérite                    un détour)

3 Michelin stars :”Izvanredna izvedba hrane, vrijedan posebnog putovanja” (Une des meilleures tables,                   vaut le voyage)

screenshot_20170202-102141

Potvrdu da je Monte ušao na popis je Michelin objavio na Twitteru u 17:46 h uz prekrasnu fotografiju naše obale. Većina ljudi je bila previše ushićena oko vijesti pa nije ni primjetila što se točno nalazi na fotografiji. Naime, Monte se nalazi u Rovinju, ali Michelin je objavio fotografiju Dubrovnika. Oko sokolovo @denisjelec im je odmah ukazao na pogrešku. Michelin je već danas ujutro imao odgovor. Evo kako su oni to objasnili: “Mi smo namjerno odabrali fotografiju Dubrovnika kako bi prikazali svoju selekciju u Hrvatskoj. Znamo da to nije Rovinj! “

screenshot_20170202-102152

 

Netko bi mogao pomisliti da ih je razljutio ovaj komentar, ali moram priznati da je malo sumnjivo što nisu stavili fotografiju Rovinja kada su već odabrali na taj način objaviti svoju odluku. Bilo kako bilo, ovo je povijesni dan u gastronomiji za Hrvatsku, ali i cijelu regiju.

Čestitke restoranu Monte i cijelom timu!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s