EKLERI

Ako postoji magija na ovom svijetu, to su ekleri. Hrskavo i rumeno izvana, mekano i prozračno iznutra, tijesto čini prekrasni omot najkremastijem poklonu. Slatka, nježna i pomalo tekuća krema poveže sve u jednu lijepu priču a čokolada na vrhu je samo dokaz da raskoš dolazi i u malim pakiranjima. Vjerojatno ste primjetili da mi je ovo među najdražim desertima a potrduit ću se da postane i vaš. Časna izviđačka 🙂

17c849ae51d7a8677d5414f4c1617603Malo pozadine, éclair je Francuz podrijetlom, kao što smo mogli i pretpostaviti po svom nazivu. Dugo se nalazi u francuskoj kuhinji ali je teško naći izvornog tvorca. Sumnje su pale na poznatog kuhara i izumitelja Mariea-Antoinea Carêmea koje još nisu dokazane. Engleski zapis se prvi puta pojavio 1884. Godine u kuharici „Boston Cooking School Cook Book“ a napisala ju je D.A. Lincoln. Misteriozni desert je promijenio par imena putem, od 1850-ih do 1860-ih ste mogli naći pod imenom pain à la duchesse ili petite duchesse. Nakon toga prozvan je éclair. Éclair na francuskom znači bljesak munje(brzina svjetlosti). Bolje ime nije mogao imati, osim što izgleda kao bljesak munje, i pojest će te ga brzinom svjetlosti. Ove munjice su toliko fine da ćete brzo raditi još.

Najfinije eklere sam probala u Londonu u jednoj preslatkoj maloj slastičarnici. Cijelo iskustvo je bilo jako romantično jer je sve bilo baš kao što možete zamisliti. Malena, slatka, domaća slastičarnica sa vrsnim slastičarkama koje obožavaju svoj posao. Vjerujte mi, i dalje, većinu te romantike je proizašlo od eklera koje su te vješte ruke složile na moj tanjur.

Moram priznat tužno mi je ne doživljavati tu romantiku u Hrvatskoj, nadam se da će se uskoro većina slastičara/ki ipak odlučiti za eklere u svojoj radnji. Svi znamo da će sigurno svaki biti jednako ukusni na svoj poseban način. Kao i većina, i ekleri su napravljeni za maštovitu igru okusa. Tijesto je najčešće isto ili bi bar trebalo biti ali ostalo sve čini vaša paleta okusa i nepce.

Kava, limun, naranča, pistacije, marcipan pa čak, i matcha ili pačja pašteta može biti vaš izbor.
Mi ćemo zato danas raditi jedan početnički ekler sa kremom od vanilije i čokoldnim preljevom. To je možda najpoznatija kombinacija ali s razlogom. Neke stvari stvarno jesu najbolje u svom originalnom obliku.
Ovo je moj recept za eklere, najbrži recept koji postoji a jednako ukusan. Dobijemo 12 manjih eklera veličine za 2 zalogaja. Ukoliko trebate više ili veće, znate što vam je činiti.
Sastojci za oh fudge kremu :
– 2 žumanjka
– 50 g šećera
– 250 ml mlijeka
– 25 g glatkog brašna
– 50-60 g bijele čokolade
– Pola žličice ekstrakta od vanilije
Za najbržu kremu na svijetu, možete malo varati (uz obećanje da ćete bar jednom napraviti domaću kremu- puding za eklere 🙂 ) .
Sastojci za oh fudge brzu kremu :
– 30 g šećera
– 250 ml mlijeka
– 50 g bijele čokolade
– Pola žličice ekstrakta od vanilije
– Pola vrečice pudinga od vanilije ( 22,5- 25 g praška za puding)
Sastojci za oh fudge tijesto ( za obje kreme) :
– 50 g maslaca
– 65 ml mlijeka
– 65 ml vode
– 75 g glatkog brašna
– Žličica šećera
– 2 cijela jaja
– Prstohvat soli
Sastojci za oh fudge preljev od čokolade :
– 50 g čokolade ( po mogućnosti srednje slatke čokolade)
– 20 g maslaca
– Žličica sirupa od agave, kukuruza ili slično

 

Prvo ćemo napraviti kremu, pa tijesto, i kada se sve ohladi umočimo u čokoladu. Već drugi put možete slobodno zamijeniti postupak. Brže ste gotovi ako radite paralelno, dok se tijesto peče, kuhate kremu. Najbolje znate s čim se osjećate ugodnim. Uvijek kuhajte s ljubavlju 🙂

WP_20151123_018
Domaću kremu radimo malo drugačije od brze ali nije velika razlika, i nijedna nije problematična. Trebat će vam jedna posuda za miksanje, lončić za grijanje mlijeka, i srednje veliki lončić sa premazom protiv zagorijevanja ili debljim dnom. U posudu za miksanje stavite žumanjke sa cca 10 g šećera, i pjenasto umutite mikserom. Dodajte brašno sa vanilijom, pa još malo umurtite a u lončić stavite mlijeko i ostatak šećera. Neka se šećer rastopi u vrelom mlijeku pa dodajte miješajući u prethodnu smjesu sa jajima. Vratite na vatru do ponovnog vrenja. Nakon par minuta, ubacite sitno nasjeckanu ili naribanu bijelu čokoladu. Na laganoj vatri ostavite dok se čokolada ne rastopi u potpunosti, i dok smjesa nije glatka i kremasta. Obložite površinu kreme sa prozirnom folijom kako bi se spječila korica, i ostavite da se ohladi u potpunosti.

13

Brzu kremu radimo kao i puding. Par žlica mlijeka odvojimo, i pomiješamo sa prahom pudinga. U lončiću ugrijemo ostatak mlijeka do vrenja pa ubacimo puding s mlijekom. Cijelo vrijeme miješajući nakon par minuta, prilikom zgušnjavanja dodajte ostale sastojke dok se ne povežu u glatku kremu. Ostatak je identičan, pokrivanje i hlađenje.

Camera360_2015_11_24_123230
Mlijeko, vodu, šećer, sol i maslac narezan na kockice ubacimo u lončić s debljim dnom. Rastopimo na slaboj do srednje slaboj vatri.

Camera360_2015_11_24_123356  Kada dobijemo tekuću smjesu, maknemo sa vatre, i dodajemo malo po malo brašna i miješamo sa drvenom kuhačom. Dobro umiješajte brašno pa vratite kratko na vatru da malo požuti.

 

 

Prepoznat ćete da vam se tijesto formira u loptu, to je dobar znak. Nakon par minuta maknite sa vatre ponovno, i ubacujte jedno po jedno jaje, i jako dobro umiješajte do glatke choux smjese.

 

Još kratko na vatru dok se skroz ne poveže. Ohlađenim tijestom napunite svoju dresir vrečicu ili koje već pomagalo koristite za oblikovanje dugačkih prstića od tijesta.

 

Moji su 5 cm dugački i 1 cm široki. Istisnite ih polako sa par centimetara udaljenosti jer će se napuhnuti i raširiti. Ako vam ne izađu ravno iz dresir vrečice slobodno ih malo popravite. Namočite ruke sa hladnom vodom i lagano prstima zagladite “nepravilnosti “.

Pecite ih na 180°C 20- 25 minuta dok se ne napuhnu i porumene na vrhu. Odmah ih prebacite na podlogu za hlađenje ( poput stalka od metalnih žica) i probušite čačkalicom kako bi para izašla iz njih. To će spriječiti da splasnu i da se njihova ljuštura pravilno ohladi, te zadrži prekrasan oblik koji kasnije lagano napunite hladnom kremom.

Kremu napunite također sa dresir vrečicom.


Čim ste ih napunili možete rastopiti čokoladu na pari sa maslacem. Kada se rastopi do kraja, ulijte sirupa za sjaj,i krenite prekrivati eklere. Možete im umočiti gornju stranu, oprezno ih držući sa strane ili vilicom uroniti cijele…

Možete ih čak prekriti prvo sa jednim slojem, pa kada se ohladi čokolada, ponovno prekriti za dvostruki čokoladni užitak 🙂

Eto vaš život je upravo malo više čaroban uz ove slatke zalogaje 🙂


Ostanite mi fini i kreativni! :*

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s