SCONES

IMG_6108

U sličnom tonu danas, u društvu smo popularnih kolača diljem svijeta , a nadam se i kod nas sve više i više. Oni se također zovu „brzi kolači“ i tijesto je na bazi praška za pecivo. Uvijek su mi bili jako dragi, ali nakon dužeg istraživanja… su mi postali još draži i zanimljiviji 🙂

Naime, ovi kolači imaju zanimljivu povijest i potječu iz Škotske, ali prije 10ak godina su predstavljali Irsku na Cafe Europa-i.  Upravo to nam pokazuje koliko su popularni, i ujedno naslućujemo da sigurno imaju puno varijacija. Originalni izgled i okus je sličio našoj pogači i rezao se kao torta na šnite koje posjećaju na trokute. Cijela pogača je bannock a trokuti su sconesi. Kada bi Britanci naručili scone bi očekivali kruh/kolač koji se poslužuje samostalno i kružnog je oblika. U svakom slučaju treba spomenuti da se scone/bannock pekao spljošten na štednjaku na ploči, sladak ili slan sadržavao je zob i hladan maslac. Ime potječe iz škotskog glagola „scon“  koji u prijevodu  znači poravnati otvorenim dlanom u smjeru prema dolje/ spljoštiti/ zgnječiti.  Postoji jako puno verzija pripreme unutar same Škotske, a popularni su u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu, Novom Zelandu, Danskoj, Australiji, Sjevernoj Americi, Urugvaju, Argentini… Osim razlike u receptima postoje, i u izgovoru. Baš su ga zakomplicirali sad, ali poezijom su riješili sve nedoumice:

I asked the maid in dulcet tone
To order me a buttered scone;
The silly girl has been and gone
And ordered me a buttered scone.

Kada bismo barem sve nesporazume mogli riješti poezijom to bi bilo genijalno.

Do tada ćemo mi uživati u našim finim trokutastim kolačima. Jako mi se sviđa pozadina sconesa pa sam odlučila uklopiti njihovu izvornu pripremu i recept sa novim poklonima od Harisse Spice Store-a.Prvi hrvatski dućan sa začinima me nagradio sa svojim slatkim paketom koji sadrži : čoko suze, cejlonski cimet i mješavinu začina za kekse- spekulatius (cimet cassia, muškat, klinčići, anis) .

Tri puta hura za Harissu i slatki paket jer smo napravili jaaako fine sconese koji su savršeni uvod za nadolazeće vrijeme.

 

Sastojci za sconese:

 • 230-240 g glatkog brašna
 • 120 g maslaca
 • 80 g smeđeg šećera
 • Pola vrečice praška za pecivo ( 2 i pola jedne žličice)
 • Žlica začina za kekse
 • Pola žličice soli
 • Jedno jaje
 • Žlica ekstrakta od vanilije
 • 200 ml slatkog vrhnja (malo pakiranje)
 • 100 g čokoladnih suza + 30-40 g za posipanje
 • Šećer u prahu za ukras, po želji

Izgled će nam ostati isti kao i izvorni pa ćemo koristiti okrugli kalup od 24 cm i papir za pečenje. Izrežemo papir za pečenje širine cca 26 cm, sami procijenite kada prekrijete donji dio kalupa. Spojite prsten kalupa na donji i papirom između.

IMG_6083

U veću posudu izvažite brašno. Oprezno s brašnom jer nam u ovom receptu vrijedi manje je više. Dodajte šećer, prašak za pecivo, začine za kekse i sol.

Maslac je najbolje zamrznuti na kratko vrijeme, te ga naribati u suhe sastojke.

IMG_6098

Nakon toga u posebnoj manjoj posudi umutimo mutilicom jaje, vaniliju i slatko vrhnje. Mokre sastojke dodajemo u suhe tako da ih pomiješamo dovoljno da se sjedine. Dobar stari „manje je više“ vrijedi  i za miješanje tijesta.

Najbolje je preklapati lopaticom (špatulom) tijesto dok ne dobijete grudičastu teksturu.

IMG_6094

Napokon slijedi najbolji dio, kada to kažem želim reći da manje je više možete slobodno baciti u smeće 🙂 Dodajemo čokoladne suze i slobodno se raspištoljite. Moj omjer je 100 g čokoladnih mini suza unutar samog kolača +  cca 30-40 g na vrh prije pečenja, ali imam neki dobar osjećaj da ćete se tu savršeno snaći i bez moje pomoći 😉

Znači nakon 100 g čokoladnih suza dolazi premještanje tijesta u kalup. Malo pobrašnite svoje vrijedne ruke i skupite tijesto u loptu i poput pravog Škota utapkajte tijesto u kalup i poravnajte otvorenim dlanom.

P.S. Nitko se neće ljutiti ako to napravite lopaticom ili već nekim vama dragim zaglađujićim alatom.IMG_6106

Izrežite tijesto oštrim nožem na 8 jednakih dijelova (trokuta) . Posipajte ostatkom čokoladnim suzica i malo šećera u prahu i ubacite u vruću pećnicu na 15- 20 min. Sconesi su gotovi kada su se blago zarumenili i kada vam metalni ražnjić/ čačkalica izađe suh/a.

Najfiniji su dok su svježi i topli, ali jako su fini i kada se ohlade. Ukoliko se osjećate ludo i otkačeno dodajte koju kuglicu sladoleda na tanjur 🙂

Ostanite mi fini do sljedećeg posta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s